Waar moet je aan denken als 1 ouder op vakantie met kind gaat


Als alleenstaande ouder van plan met kind naar buitenland te gaan?

Indien je gescheiden bent en samen nog de ouderlijke macht over je kind hebt, zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Als je een 1 ouder vakantie in Nederland boekt, krijg je niet zo snel problemen maar als je als 1 ouder gezin naar het buitenland wilt met je kinderen, zitten er wat haken en ogen aan.  Je ex een verklaring laten ondertekenen dat hij toestemming geeft dat jij als alleenstaande vader of moeder met je kind op vakantie naar het buitenland gaat, zal zeker kunnen helpen. Hieronder meer informatie. Meedoen  aan een georganiseerde eenoudervakantie van MarisLife, Cirkel Vakanties, Estivant of One2Gethertravel kan ook helpen. Er reizen jaarlijks duizenden gescheiden ouders en hun kinderen met deze een ouder gezin reisorganisaties. Zij weten dan ook waar je mee te maken kun krijgen als 1 ouder op vakantie met kind(eren ) gaat. Dat geldt ook als gescheiden ouders apart met de kinderen op vakantie gaan. 

Formulier reizen met een minderjarig kind naar het buitenland

Als 1 ouder op vakantie met een minderjarig kind naar het buitenland gaat, zijn buitenlandse instanties soms extra alert. Jaarlijks worden er tientallen kinderen tegen de wil van de andere ouder naar het buitenland ontvoerd. Bij de grenscontrole in bepaalde landen wordt er extra streng gecontroleerd.

Als je als 1 ouder gezin met je kind alleen op vakantie gaat buiten Nederland ( naar het buitenland ) kan je eenvoudig de grenscontrole versnellen door het ingevulde en ondertekende formulier reizen met een minderjarig kind naar het buitenland te tonen + een kopie van een identiteitsbewijs van de ouder of verzorger die ook de ouderlijke macht over het minderjarige kind heeft.

je vindt dit formulier hier

Ook de rijksoverheid geeft informatie als je als single ouder alleen met je kind naar het buitenland wilt reizen en de achterblijvende ex partner hier toestemming voor geeft. Ook als je ex partner geen toestemming geeft zijn er nog mogelijkheden om met je minderjarig kind een 1 ouder vakantie in het buitenland te vieren. Als je kinderen minimaal 18 jaar zijn, is die toestemmingsverklaring uiteraard niet nodig.

je vind hier informatie van de rijksoverheid

1 ouder op vakantie met kind binnen Nederland

Een ouder welke op vakantie gaat een kind binnen Nederland en in Nederland woont, zal niet snel problemen ondervinden. Het gaat er bij dit soort zaken om als je als eenoudergezin met je minderjarig kind naar het buitenland wilt reizen.  

Je 1 ouder vakantie bij een reisorganisatie boeken?

Als je als alleenstaande ouder met je kind op vakantie wilt, kan je deze zelf organiseren of een georganiseerd eenoudervakantie boeken. In het laatste geval kan je zorgeloos op reis want alles wordt voor je geregeld, ook als je een 1 ouder vakantie boekt met een verre bestemming naar het buitenland.

Als je als gescheiden ouder met je minderjarig kind op vakantie wilt buiten Nederland, is een verklaring dat je ex partner hiervoor toestemming geeft, zeker handig.

1 ouder reisorganisaties zoals MarisLife kunnen je meer informatie geven over een ouder vakantie, ook de alleenstaande ouder All Inclusive vakanties naar het buitenland.